2013. február 7., csütörtök

Szilvalekváros mézes-mandulás szelet



A napokban gyorsan elkészíthető süti receptet kerestem, ráadásul olyat, amibe nem kell tojás, mert az nem volt itthon.. Rögtön a segítségemre sietett két kedves bloggertárs is, az egyik receptet későbbre halasztottam, a másiknak nyomban nekiálltam.
Pár hozzávalót megváltoztattam benne, és mivel egy kicsit megszaladt a kezem,mikor a zacskóból a rizslisztet öntöttem, így az arányokat is megnöveltem.
Kaptam egy nagyon jó tippet is tőle, miszerint a tojást lehet egy kicsit helyettesíteni a rizsliszttel, mert jó kötőanyag.

Bár a tésztája kicsit morzsálódik, az íze kárpótol, nagyon finom lett! Olyasmi, mint az üzletben kapható mézespuszedlik, amik lekvárral vannak összeragasztva és csokimázzal bevonva, csak sokkal finomabb. :) Bár ehhez biztosan nagyban hozzájárul az isteni házi szilvalekvár is, amihez szintén egy gasztroblogger, Moha segítségével jutottam. Igazi szatmári szilvalekvár, amit 3 napon keresztül üstben főztek, cukor hozzáadása nélkül. Mégis finom édes, és igazi szilva íze van! :)

Az eredeti recept itt található.

Hozzávalók:

18 dkg őrölt mandula
12 dkg barna rizsliszt
10 dkg graham liszt
8 dkg barna nádcukor
2 teáskanál fahéj
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 zacskó sütőpor
csipet só
6 evőkanál olaj
3,5 dcl tej
3 evőkanál virágméz
1 marék rumos vízbe áztatott mazsola

A lapok közé szilvalekvár
A tetejére 10 dkg étcsoki + 1 evőkanál olaj

Először a száraz hozzávalókat kevertem össze, majd hozzáadtam a többit is. Egy 38 x 26 cm-es tepsit kibéleltem sütőpapírral, és ebbe öntöttem a masszát. 170 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt sült készre.

Hosszában kettévágtam, az alsót megkentem a szilvalekvárral, majd ráraktam a másik lapot. A csokit mikróban megolvasztottam, és a süti tetejére öntöttem.

Forró vízbe mártogatott, hosszú és éles pengéjű késsel tudjuk szépen szeletelni.